Wykonanie
Kiedy tylko zostanie mi trochę ugotowanej
kaszy na następny dzień wykorzystuję ją i robię bardzo smaczne kotleciki :)I tym sposobem nic się nie marnuje ;-)Kotleciki są syte (no wiadomo składnik główny -
kasza) i z dodatkiem surówki lub zasmażanych
buraczków mogą stanowić bardzo smaczny i pożywny obiad :)Ponadto
kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika co jest dodatkowym walorem takiego obiadku :-)

Składniki:ugotowana
kasza jęczmienna1 duża
cebulakawałek
chudego boczku lub 1 pętko dobrej
kiełbasy1
marchewkabułka tarta1
jajkosólpieprzolejWykonanie:Na rozgrzanym
oleju podsmażany pokrojoną w drobną kostkę
cebulkę, kiedy się lekko zezłoci dodajemy pokrojony w kosteczkę
boczek oraz startą na najmniejszych oczkach
marchewkę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną
kaszę,
cebulkę z
boczkiem i
marchewką, dodajemy surowe
jajko oraz
sól i
pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w
bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub np. na zimno z
sosem czosnkowym czy
pomidorowym. Smacznego!
