Wykonanie
P rzepis na to ciasto wpadł mi w oko już ... ho hoo daawno temu.I czekał sobie kilka lat spokojnie w starym zeszycie na swoją kolej,żeby go wypróbować :)I się doczekał. Szczególnie intrygowała mnie masa jogurtowa:jaka wyjdzie? Okazało się, że obawy moje były zupełnie niesłuszne ... ciasto jest bardzo smaczne!Masa
jogurtowo-kokosowa delikatnie kwaskowa, przełamana słodkim
dżemem z czarnej porzeczki ... do tego sypka
maślana kruszonka. Polecam jedynie po wystudzeniu dobrze schłodzić ciasto w lodówce,bo warstwa jogurtowa nie jest mocno sztywna,chociaż kroi się ja bez problemu.Podobno w oryginalnym przepisie zamiast
jogurtu jest
śmietana,ale ...ja nie zamieniłabym składników:)Bo jak przyjemnie jest bez wyrzutów sumienia sięgnąćpo drugi kawałek myśląc: przecież tam jest tylko
jogurt! ;-)

Składniki na ciasto:3 szkl
mąki pszennej250g
masła5
żółtek3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia.Składniki na masę
jogurtową:3 op.
jogurtów (u mnie
jogurt grecki po 400g każdy)250g drobnych
wiórków kokosowych2 budynie
waniliowe bez
cukruaromat waniliowy5
białek3/4 szkl
cukruPonadto:

słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g)Wykonanie:
Jogurty zmiksować z wiórkami,
budyniem i aromatem.
Białka ubić na sztywno z
cukrem. Przełożyć do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.Ciasto (wcześniej przygotowane) wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Docisnąć, aby można było na nim rozsmarować
dżem. Wyłożyć
dżem porzeczkowy, łyżką delikatnie go rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Na
dżem wylać masę
jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.Smacznego :)
