Wykonanie

Chrupiące, lekkie i z mega zdrowymi dodatkami
ciasteczka maślane o niskiej zawartości
cukru. Takie
ciasteczka mogę polecić nawet dzieciom, w porównaniu z tymi ze sklepu to te są w pełni naturalne.

Składniki:3 szklanki
mąki pszennej (1 szklanka może być krupczatki)200 g
masła (schłodzonego)1
jajko1
żółtko3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru z
wanilią2 łyżki kwaśnej
śmietany lub
jogurtu greckiegododatkowo:1
białko jajka2 łyżki
cukruziarno
sezamu,
słonecznika i
wiórki kokosowe
Wykonanie:Do
mąki dodać
masło i pokroić nożem na drobne kawałeczkiDodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite, gładkie ciasto.Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać
ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm.
Białko rozmieszać z
cukrem i smarować nim wykrojone
ciasteczka.Wysypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać
ciastka w ziarenkach, lekko dociskając.Wykładać
ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż
ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 12 - 15 minut.Po upieczeniu wystudzić na kratce, nie zostawiać na blaszce.Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk małych
ciasteczek.
Ciasteczka najlepsze są po dokładnym wystudzeniu, gdyż nabierają chrupkości, ciepłe mogą być miękkie.