ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka maślane z dodatkami

Ciasteczka maślane z dodatkami

nazwa

Wykonanie

Chrupiące, lekkie i z mega zdrowymi dodatkami ciasteczka maślane o niskiej zawartości cukru. Takie ciasteczka mogę polecić nawet dzieciom, w porównaniu z tymi ze sklepu to te są w pełni naturalne.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka może być krupczatki)
200 g masła (schłodzonego)
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
dodatkowo:
1 białko jajka
2 łyżki cukru
ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe
Wykonanie:
Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki
Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite, gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm.
Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka.
Wysypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając.
Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 12 - 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce, nie zostawiać na blaszce.
Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk małych ciasteczek.
Ciasteczka najlepsze są po dokładnym wystudzeniu, gdyż nabierają chrupkości, ciepłe mogą być miękkie.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/04/ciasteczka-maslane-z-dodatkami.html