ßßß
Chrupiące, lekkie i z mega zdrowymi dodatkami ciasteczka maślane o niskiej zawartości cukru. Takie ciasteczka mogę polecić nawet dzieciom, w porównaniu z tymi ze sklepu to te są w pełni naturalne.
Składniki:3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka może być krupczatki)200 g masła (schłodzonego)1 jajko1 żółtko3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru z wanilią2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiegododatkowo:1 białko jajka2 łyżki cukruziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe
Wykonanie:Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczkiDodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite, gładkie ciasto.Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm.Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka.Wysypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając.Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 12 - 15 minut.Po upieczeniu wystudzić na kratce, nie zostawiać na blaszce.Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk małych ciasteczek.Ciasteczka najlepsze są po dokładnym wystudzeniu, gdyż nabierają chrupkości, ciepłe mogą być miękkie.