ßßß Cookit - przepis na CUSTARD CZYLI GALARETKI Z ANGIELSKIM SOSEM WANILIOWYM

CUSTARD CZYLI GALARETKI Z ANGIELSKIM SOSEM WANILIOWYM

nazwa

Wykonanie

Kiedy mamy niesamowitą ochotę na coś słodkiego (a chyba każdego od czasu do czasu dopada takowe uczucie) ale niestety mamy tez lenia do jakiś większych działań kuchennych proponuje zaserwować sobie i domownikom prosty i stary jak świat deser: galaretkę :)
Możemy podać ją z owocami, ubitą śmietaną kremówką lub jej chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką"
Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard.
Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów.
Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-(
Składniki:
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka poziomkowa
Na sos:
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. śmietany 30%
2 żółtka
1 całe jajko
60g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru waniliowego
Wykonanie:
Galaretki przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. jeśli bardzo nam się spieszy i chcemy, aby nasza galaretka szybciej stężała zmniejszamy ilość wody.
Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka wanilii lub cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu,doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy i studzimy. Żółtka i całe jajko ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa będzie już gęsta a cukier niewyczuwalny, powoli, cały czas mieszając, wlewamy do niej mleko z wanilią. Następnie masę przelewamy znowu do garnuszka, który stawiamy na najmniejszym ogniu i podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zagotować sosu!Spowodowałoby to ścięcie się żółtek i zamiast sosu byłaby jajecznica :) Tak przyrządzony sos możemy podawać np do naleśników, szarlotki, albo jak u mnie do galaretki ... Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/02/galaretki-z-angielskim-sosem-waniliowym.html