Wykonanie
Kiedy mamy niesamowitą ochotę na coś słodkiego (a chyba każdego od czasu do czasu dopada takowe uczucie) ale niestety mamy tez lenia do jakiś większych działań kuchennych proponuje zaserwować sobie i domownikom prosty i stary jak świat deser:
galaretkę :)Możemy podać ją z
owocami, ubitą
śmietaną kremówką lub jej chudszym zamiennikiem tzw "
śnieżką"Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych
owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos
waniliowy czyli tzw. custard.Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do
lodów, ciast i deserów.Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-(

Składniki:1
galaretka pomarańczowa1
galaretka poziomkowaNa sos:1/2 szkl.
mleka1/2 szkl.
śmietany 30%2
żółtka1 całe
jajko60g
cukruziarenka z 1
laski wanilii lub odrobina
cukru waniliowegoWykonanie:
Galaretki przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. jeśli bardzo nam się spieszy i chcemy, aby nasza
galaretka szybciej stężała zmniejszamy ilość
wody.
Mleko i
śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka
wanilii lub
cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu,doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy i studzimy.
Żółtka i całe
jajko ucieramy na puch z
cukrem. Kiedy masa będzie już gęsta a
cukier niewyczuwalny, powoli, cały czas mieszając, wlewamy do niej
mleko z
wanilią. Następnie masę przelewamy znowu do garnuszka, który stawiamy na najmniejszym ogniu i podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zagotować sosu!Spowodowałoby to ścięcie się
żółtek i zamiast sosu byłaby jajecznica :) Tak przyrządzony sos możemy podawać np do naleśników, szarlotki, albo jak u mnie do
galaretki ... Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.