Wykonanie

Inspirację na francuskie nadziane
marchewy dostałam od młodszego brata, który posłał mi zdjęcie z takimi
marchewkami i zapytał, kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo –
waniliowo –
śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z
ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki.Jeśli uwielbiacie
ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :)




Składniki na 24 sztuki:2 arkusze
ciasta francuskiego1
jajko1 łyżka
mlekaKrem:200ml
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka
cukru waniliowego1
budyń waniliowy (bez
cukru)3 łyżki
cukru3
żółtka400ml
mlekaCiasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając
między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie
ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym
jajkiem z
mlekiem.

Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor (około 10 – 15 minut).Jeszcze ciepłe rurki, delikatnie zdejmujemy z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia.Z 400ml
mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej
budyń,
cukier i
żółtka. Całość dobrze mieszamy, po czym wlewamy do reszty
mleka, gdy się zagotuje i stale mieszamy, do czasu, gdy
budyń się zagotuje. Gotowy
budyń studzimy.Gdy
budyń będzie zimny, ubijamy na sztywno kremówkę z
cukrem waniliowym. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy wystudzony
budyń, po czym łączymy go z ubitą
śmietaną i jeszcze chwilkę miksujemy.Gotową masą nadziewamy rurki/
marchewki, przy pomocy szprycy lub woreczka. Na koniec, jeśli chcemy uzyskać efekt
marchewki, wbijamy coś zielonego. U mnie były to liście mlecza, ale możecie użyć różnych
ziół lub
sałaty :)


R E K L A M A