ßßß Cookit - przepis na Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

nazwa

Wykonanie

Kiedy żar leje się z nieba na ochłodę warto przygotować domowe lody waniliowe. Są pyszne, kremowe i niezwykle orzeźwiające. Znikają szybko, bo nie sposób się od nich oderwać. Świetna propozycja na letni, orzeźwiający deser. I co najważniejsze - dokładnie wiemy z czego są zrobione ;)
Składniki:
300 ml śmietany 30%
400 ml mleka 3,2%
5 żółtek (z dużych jajek)
100 g cukru
1 laska wanilii
Śmietanę i mleko wlać do rondla. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ i strąk wanilii dodać do mleka ze śmietanką. Dosypać połowę cukru. Całość zagotować i lekko przestudzić. Usunąć laskę wanilii. Jajka dokładnie wymyć i smażyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka krótko zmiksować z cukrem tylko do podwojenia objętości. Do żółtek dolewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do rondla i podgrzewać, cały czas mieszając do czasu, aż masa będzie gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie (co 1 godzinę) masę zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką, aby pozbyć się kryształków lodu. Smacznego!
Rady: Jajka użyte do lodów powinny być ze sprawdzonego źródła.
Lody można także przygotować z użyciem maszynki do lodów.
Domowe lody przechowywać w zamrażalce, w pudełku z przykrywką do kilku dni.
Przed porcjowaniem lody wyjąć z zamrażalnika na około 5 minut, aby łatwiej było formować kulki.
Z tych proporcji otrzymacie około 1 litra lodów.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/07/domowe-lody-waniliowe.html