ßßß
Składniki:300 ml śmietany 30%400 ml mleka 3,2%5 żółtek (z dużych jajek)100 g cukru1 laska waniliiŚmietanę i mleko wlać do rondla. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ i strąk wanilii dodać do mleka ze śmietanką. Dosypać połowę cukru. Całość zagotować i lekko przestudzić. Usunąć laskę wanilii. Jajka dokładnie wymyć i smażyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka krótko zmiksować z cukrem tylko do podwojenia objętości. Do żółtek dolewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do rondla i podgrzewać, cały czas mieszając do czasu, aż masa będzie gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie (co 1 godzinę) masę zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką, aby pozbyć się kryształków lodu. Smacznego!Rady: Jajka użyte do lodów powinny być ze sprawdzonego źródła.Lody można także przygotować z użyciem maszynki do lodów.Domowe lody przechowywać w zamrażalce, w pudełku z przykrywką do kilku dni.Przed porcjowaniem lody wyjąć z zamrażalnika na około 5 minut, aby łatwiej było formować kulki.Z tych proporcji otrzymacie około 1 litra lodów.