Wykonanie
W karnawale szalejemy z pączkami, chrustami, i innymi smażonymi na tłuszczu słodkościami. Przymykamy wtedy oko na kalorie :), i tradycji staje się za dość...U mnie dziś oponki
serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia.Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut.
Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ nie znoszę zapachu smażonego
oleju :(((No ale co tam! Jak karnawał ... to karnawał .... !

Składniki:250g
sera półtłustego300g
mąki pszennej50g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
żółtka1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli125 ml kwaśnej
śmietany lub
jogurtuskórka otarta z 1 sparzonej
cytrynytłuszcz ( do smażenia)
cukier puder do posypaniaWykonanie| :
Ser przekręcić przez maszynkę,przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do
sera dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
cukier,
cukier waniliowy,
żółtka,
sodę,
sól i
śmietanę. Zagnieść ciasto. Oprószyć je delikatnie
mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka a następnie na środku wykrawać małą dziurkę np.kieliszkiem. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można również usmażyć.Wycięte oponki smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy
cukrem pudrem. Zjadamy najlepiej w dniu usmażenia, ponieważ wszystkie
ciastka z dodatkiem
twarogu najsmaczniejsze są w dniu, kiedy je robimy.