Wykonanie
Uwielbiam zupę
pomidorową robioną ze świeżych
pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki
pomidorów pływające w zupie :) Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką
pomidorową na przecierze i soku z
pomidorów.
Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych
pomidorków :)
Dodatek małych pysznych tortellini wzbogaca smak zupy, jest przez to bardzo sycąca.
A potrzebujemy do niej:
1kg
pomidorów2l
bulionu drobiowego1
marchewka1
cebulaodrobina
oregano3 łyżki
oliwysólpieprzodrobina
cukru2 łyżki
śmietany 18%op. 400g tortellini o dowolnym nadzieniu

Wykonanie:
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Lubię pestki w zupie, ale nie bardzo odpowiadają mi pływające skórki, dlatego zawsze w tej sposób ściągam skórkę z
pomidora. Obrane ze skórki
pomidory kroimy w kostkę (można użyć blendera). W dużym garnku rozgrzewamy
oliwę, wkładamy posiekaną
cebulę. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy
pomidory. Dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz i
oregano i podsmażamy całość ok 5-10 minut. Do podsmażonych
pomidorów dolewamy
bulion drobiowy. Wrzucam też
marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki
marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą
śmietanę. Posypujemy
koperkiem. Na talerz wykładamy kilka tortellini i zalewamy je zupą.