Wykonanie
Zupa pomidorowa to chyba najbardziej uwielbiana zupa przez Polaków, nie? Jemy ją już od zawsze a jej smak jest z nami od przedszkola, przez szkołę aż do późnej starości.Ile jest jej wersji?Nie wiadomo. Każdy ma swoją. Każda jest inna. Każda idealna.Ja Wam pokażę mój przepis na zupę krem z
pomidorów . Podawaną z grzankami,
śmietaną i posiekaną
pietruszką. Mówię Wam – PYCHA!
Składniki (porcja dla 2 osób):1 mała
cebula pokrojona w piórka2 opakowania pokrojonych
pomidorów w zalewie w kartonie3
pomidory umyte i pokrojone w ćwiartkiszklanka
bulionu drobiowego (lub drobiowo-warzywnego)
sól i
pieprz grubo-mielony do smaku
oliwa z oliwek2 kromki
pełnoziarnistego chleba pokrojone w drobną kostkędo dekoracji:
śmietana 18% oraz posiekana
natka pietruszkiNa blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia rozsypujemy kostki
chleba. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut. Co jakiś czas otwieramy drzwiczki piekarnika i wietrzymy nasze grzanki.Na
oliwie z oliwek smażymy
cebulę do momentu aż będzie miękka. Dodajemy ćwiartki świeżych
pomidorów i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Dodajemy
pomidory z zalewą i gotujemy wszystko około 10 minut. Mieszamy aby się nie przypaliło.Po tym czasie całość przecieramy przez sitko, przelewając co jakiś czas
bulionem. Wlewamy resztę
bulionu i zagotowujemy.Podajemy dekorując
śmietaną, grzankami i posiekaną
pietruszką.Czas przygotowania około 30 minut