Wykonanie
Wrzesień kojarzy mi się zawsze z jesienią, która zbliża się wielkimi krokami, a jesień kojarzy mi się zawsze z
ciastem śliwkowym, faszerowana
papryką i przepysznym leczo:-)Korzystając z pysznych,
polskich, dojrzałych węgierek upiekłam proste, ucierane ciasto - takie sobotnio-niedzielne do popołudniowej
kawki :-)Zapach ciasta i smak węgierek przywołał wspomnienia rodzinnego domu ...
Składniki:1 kostka Kasi5 całych
jajek1 szklanka
cukru2,5 szklanki
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat cytrynowyok 1 kg
śliwek węgierek
cukier waniliowyWykonanie:
Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami
cukier i po jednym
jajku. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana
bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy
śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość posypujemy
cukrem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 45 minut.