ßßß Cookit - przepis na Jasny biszkopt z 3 jajek - przepis podstawowy.

Jasny biszkopt z 3 jajek - przepis podstawowy.

nazwa

Wykonanie

Jasny biszkopt z 6 jajek będzie doskonały na tortownicę 29 cm lub też dużą blachę. Gdy jednak potrzebujemy coś mniejszego polecam taki z 3 jajek, proporcje inne niż w przypadku tego z 6 jajek.
Potrzebne składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
4 łyżki kartoflanki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( mieszając w lewą stronę szybciej ) tak, aby nie wypadała z garnka.
Dodajemy 3 żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki kartoflanki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto.
Pieczemy ok. 25 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/08/jasny-biszkopt-z-3-jajek-przepis.html