Wykonanie
Jasny
biszkopt z 6
jajek będzie doskonały na tortownicę 29 cm lub też dużą blachę. Gdy jednak potrzebujemy coś mniejszego polecam taki z 3
jajek, proporcje inne niż w przypadku tego z 6
jajek.
Potrzebne składniki:3
jajka1/2 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki4 łyżki kartoflanki1
cukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób wykonania:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ( mieszając w lewą stronę szybciej ) tak, aby nie wypadała z garnka.Dodajemy 3
żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki
cukru, 2/3 szklanki
mąki, 4 łyżki kartoflanki, 1
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto.Pieczemy ok. 25 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia.Smacznego !