ßßß Cookit - przepis na SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE

SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE

nazwa

Wykonanie

Przepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ . Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru).
Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do nich za bardzo przykładać... robiłam je kilka razy i zawsze wychodzą bardzo smaczne... mięciutkie, puszyste, takie nie za duże, na dwa kęsy...Polecam gorąco:-)
Wstawcie wodę na kawę, a ani się nie obejrzycie a rogaliki do kawy będą gotowe!
Składniki:
1/2kg mąki
200g tłuszczu
cukier waniliowy
50g drożdży
3/4szkl. mleka
1 całe jajko
2 żółtka (1 białko zostawić do posmarowania rogalików)
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
powidła
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek wkruszyć drożdże,na to wsypać cukier i cukier waniliowy. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki. Odstawić do "ruszenia się " drożdży w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać miękki tłuszcz (ja po prostu rozpuściłam, a następnie lekko przestudziłam) oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Wyjąć z miski i podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować formując koło.Koło podzielić na 8 części. Nakładać na każdą część powidła - w moim wypadku, bądź ulubione nadzienie. Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarować białkiem. Piec w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/szybkie-rogaliki-krucho-drozdzowe.html