ßßß
Składniki:2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej4 dag drożdży2 żółtka2 kopiaste łyżki cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mleka (ja dałam trochę więcej ok 200 ml)1/3 kostki masła (8 dag) roślinnego (ja dałam zwykłe)cukier pudermąka do podsypywaniaopcjonalnie białka ubite do posmarowania rożkówowoce (np. jabłka, śliwki)cynamonW dużym garnku rozkruszamy drożdże, do których dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąka i sól. Składniki mieszamy, następnie dolewamy letnie mleko i letni tłuszcz (ja razem podgrzałam mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu, a następnie ostudziłam mieszankę trochę). Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Można to zrobić ręcznie bądź mikserem nastawionym na średnie obroty. Odstawimy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, po kawałku rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy (dość cienko, bo ciasto rośnie jeszcze w piekarniku). kroimy na kwadraty, na które kładziemy owoce. Jabłka czy śliwki posypujemy cukrem i cynamonem. Roki kwadratów sklejamy do wierzchołka, tak aby wyszedł nam trójkąt. Ciasteczka układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy ubitym białkiem, lub roztrzepanym jajkiem, lub mlekiem. Możemy zostawić jeszcze chwilę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok 20 mi nut w 170 stopniach.W książce podany był czas pieczenia 30-35 minut w 180 stopniach, ale w moim piekarniku były gotowe po 20 minutach. W każdym bądź razie mają być ładnie zarumienione:)Przetestowałam też wersję nie z owocami, a z marmoladą- wyszły super. Dżem nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo zaczął się rozpuszczać i uciekać bokami na blaszkę.Polecam