Wykonanie
Nigdy dotąd nie piekłam babki serowej, ani nawet nie
jadłam.Ale miałam akurat w lodówce zmielony
twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis.Także jest to mój debiut :)Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.Nie mocno słodka - taka jakie lubię.Polecam gorąco!Składniki:1 kostka
masła lub
margaryny o temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru5
jajek1
cukier waniliowy3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
soku z cytryny otarta skórka z jednej
cytryny40 dag
twarogu trzykrotnie zmielonego
aromat cytrynowyskórka pomarańczowaWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym oraz
jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą
mąkę z proszkiem, sok i
skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać
zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić
skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona)

Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie ...
