ßßß Cookit - przepis na BABKA SEROWA

BABKA SEROWA

nazwa

Wykonanie

Nigdy dotąd nie piekłam babki serowej, ani nawet nie jadłam.
Ale miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis.
Także jest to mój debiut :)
Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.
Nie mocno słodka - taka jakie lubię.
Polecam gorąco!
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny
40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
aromat cytrynowy
skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona)
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie ...
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/babka-serowa.html