ßßß Cookit - przepis na BABKA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA

BABKA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA

nazwa

Wykonanie

Hm.... Moje ulubione zapachy z dzieciństwa... Z domowej kuchni? To proste!
Zapach pieczonego ciasta :)
http://www.comfortfood.pl/konkurs-mama-to-potrafi/
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki Szymanowskiej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
200g mixu (masło-margaryna)
1 szklanka mleka
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej BAKALLAND
25g skórki pomarańczowej suchej krojonej (np.marki Kotany) takiej jak dodaje się do grzańca
kilka kropli aromatu pomarańczowego
kilka kropli aromatu cytrynowego
1 duża cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łączymy w dużej misie składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło oraz szklankę mleka, jajka i dokładnie miksujemy.
Następnie cytrynę sparzamy. Ścieramy na drobniutkiej tarce skórkę ( tylko cienką wierzchnią żółtą część - dalsza spowodowałaby już goryczkę). Sok z cytryny wyciskam i również dodaję do ciasta. Ponownie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy aromaty oraz skórkę pomarańczową (kandyzowana i suchą).
Dokładnie mieszamy.
Do pieczenia wykorzystałam taką silikonową foremkę (bez problemu można ją znaleźć w sklepach i internecie-idealna na wyjątkowe okazje, po niedzielnym obiedzie do herbaty). Z racji kształtu róży , ma wiele zakamarków - by ją dokładnie wysmarować margaryną , możemy ją wywinąć na drugą stronę (unikniemy przylgnięcia ciasta po upieczeniu). Obsypujemy mąką lub bułką tartą - jak kto lubi.
Wylewamy ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 50minut w temp.180C.
Smacznego!
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/05/babka-cytrynowo-pomaranczowa.html