Wykonanie

Hm.... Moje ulubione zapachy z dzieciństwa... Z domowej kuchni? To proste!Zapach pieczonego ciasta :)http://www.comfortfood.pl/konkurs-mama-to-potrafi/SKŁADNIKI:3 szklanki
mąki Szymanowskiej1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka200g mixu (
masło-
margaryna)1 szklanka
mleka100g
skórki pomarańczowej kandyzowanej BAKALLAND25g
skórki pomarańczowej suchej krojonej (np.
marki Kotany) takiej jak dodaje się do grzańcakilka kropli
aromatu pomarańczowegokilka kropli
aromatu cytrynowego1 duża
cytryna2 łyżeczki
proszku do pieczeniaŁączymy w dużej misie składniki suche:
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone
masło oraz szklankę
mleka,
jajka i dokładnie miksujemy.

Następnie
cytrynę sparzamy. Ścieramy na drobniutkiej tarce skórkę ( tylko cienką wierzchnią żółtą część - dalsza spowodowałaby już goryczkę).
Sok z cytryny wyciskam i również dodaję do ciasta. Ponownie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy aromaty oraz
skórkę pomarańczową (kandyzowana i suchą).Dokładnie mieszamy.

Do pieczenia wykorzystałam taką silikonową foremkę (bez problemu można ją znaleźć w sklepach i internecie-idealna na wyjątkowe okazje, po niedzielnym obiedzie do
herbaty). Z racji kształtu róży , ma wiele zakamarków - by ją dokładnie wysmarować
margaryną , możemy ją wywinąć na drugą stronę (unikniemy przylgnięcia ciasta po upieczeniu). Obsypujemy
mąką lub
bułką tartą - jak kto lubi.Wylewamy ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 50minut w temp.180C.Smacznego!