Wykonanie
Śledzie w
śmietanie ... obok
jajek sadzonych, naleśników i pyrów w mundurkach z gzikiem (babcia. która rządziła w kuchni pochodziła z wielkopolski) były typowym "piątkowym" obiadem w moim rodzinnym domu.Do dziś
śledziki (i wiele innych rzeczy) robię wg jej przepisu.Bo chociaż wtedy, nie wszystko smakowało i człowiek nie raz krzywił się na podany pod nos obiad,to teraz z rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni...
Śledzie podane w ten sposób są u mnie również obowiązkowym daniem na wigilijnym
stole ...Składniki:6 grubych
matiasów1
cebulaliść laurowyziele angielskieśmietana 18% ukwaszona
jabłkokoperekWykonanie:Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę
cebuli, którą wraz z
zielem angielskim i
liściem laurowym zalewam niewielką ilością
wody w małym rondelku i gotuję ok 15 min. Dzięki temu
cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną
śmietaną. Wymoczone ok 2h
śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam
śmietanowym sosikiem. Pół
jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do
śledzi w
śmietanie. Nie
solę, po godzinie
śmietana i tak robi się delikatnie słona od
śledzi.

Do tego obowiązkowo
ziemniaki gotowane w mundurkach....

Pyycha!!! :)