Wykonanie
Składniki na ciasto :3 szklanki
mąki (450 g)½ szklanki
cukru (100 g)250 g
masła (kostka)5
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kostka
masła (250 g)1½ szklanki
cukru (300 g)1 kg
sera (może być
serek homo)6
jajek2 budynie
śmietankowearomat cytrynowy1 puszka
brzoskwiń (800g)Piana :5
białek1 szklanka
cukru (200 g)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę. Na ciasto wylać masę
serową:2. Masę
serową uzyskamy przez utarcie
masła i
cukru na puch i następnie dodanie
sera,
jajek, budyniu i
olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.3.
Brzoskwinie odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę
serową. Na
owoce rozłożyć równomiernie pianę.4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób:
białka ubić na sztywno, dodać następnie
cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie
mąkę ziemniaczaną.5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki. Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec dopozostałego czasu.

Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników