ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto :
3 szklanki mąki (450 g)
½ szklanki cukru (100 g)
250 g masła (kostka)
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kostka masła (250 g)
1½ szklanki cukru (300 g)
1 kg sera (może być serek homo)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń (800g)
Piana :
5 białek
1 szklanka cukru (200 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę. Na ciasto wylać masę serową:
2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.
3. Brzoskwinie odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.
4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki. Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do
pozostałego czasu.
Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2012/12/sernik-z-brzoskwiniami.html