Wykonanie
Póki co, słodkie wypieki nie są moją mocną stroną. Rzecz jasna mam mocne postanowienie poprawy (również w tym temacie;), a na tą chwilę zapraszam na serniczek, który jak dotąd mnie nie zawiódł i zawsze wychodzi smakowicie, jak zresztą na przywoity sernik przystało!Serniczek z
brzoskwinką
Ciasto:100 g
cukru400 g
mąki pszennej250 g
margaryny5
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoMasa serowa:1 kg
sera półtłustego250 g
masła300 g
cukru5
jajek2 budynie
śmietankoweolejek cytrynowy1 puszka
brzoskwińPiana:5
białek200 g.
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejNagrzać piekarnik do temperatury 190* CCiasto:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia makę oraz
miękką margarynę, całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do lodówki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę, posypać
kakao.Masa serowa :
Ser zemleć dwukrotnie, dodać pozostałe składniki (poza
brzoskwiniami) i wyrobić na jednolitą pasę. Gotową masę
serową wyłożyć na balchę na warstwę ciasta a na nią osączone i pokrojone w plastry
brzoskwinie.
Białko ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać
cukier i
mąkę ziemniaczaną.Gotową pianą przykryć warstwę
brzoskwiń a na nią wyłożyć drugą część ciasta ( z lodówki ).Piec ok.1 godz. temp.190*C