Wykonanie
Szybka w przygotowaniu, przyjemna w jedzeniu... babka tzw.łaciata albo marmurkowa.Idealna do popołudniowej
kawki :)przynajmniej dla mnie, ponieważ jestem babkowym łasuchem.Składniki:- 1 i 1/2 szkl.
cukru- 3 szkl.
mąki- 5
jajek- 250 g
margaryny- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szkl.
mleka-
aromat arakowy- 1 łyżka
kakaoWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem , dodać rozpuszczoną
margarynę i
mąkę z
proszkiem do pieczenia , cały czas ucierając. Na końcu wlać zagotowane , gorące
mleko i wszystko razem dobrze wymieszać łyżką. Część ciasta (ok. 1/3) wymieszać z
kakao. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
tartą bułką formy wlać trochę ciasta jasnego ,
potem połowę ciemnego , znowu jasnego , resztę ciemnego i na wierzch ponownie jasnego (można też zrobić więcej warstw albo tylko jedną ciemną - według uznania). Piec 45 - 50 minut w temp. 180 - 200 st.C.