ßßß Cookit - przepis na BABKA ŁACIATA

BABKA ŁACIATA

Wykonanie

Szybka w przygotowaniu, przyjemna w jedzeniu... babka tzw.łaciata albo marmurkowa.
Idealna do popołudniowej kawki :)
przynajmniej dla mnie, ponieważ jestem babkowym łasuchem.
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- aromat arakowy
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem , dodać rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia , cały czas ucierając. Na końcu wlać zagotowane , gorące mleko i wszystko razem dobrze wymieszać łyżką. Część ciasta (ok. 1/3) wymieszać z kakao. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy wlać trochę ciasta jasnego , potem połowę ciemnego , znowu jasnego , resztę ciemnego i na wierzch ponownie jasnego (można też zrobić więcej warstw albo tylko jedną ciemną - według uznania). Piec 45 - 50 minut w temp. 180 - 200 st.C.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2012/12/babka-parzona.html