ßßß
Składniki:200 g ryżu Arboriopół szklanki startego sera pecorinosólpieprzgorący bulion- ile wchłonie ryż4 duże buraki1/3 szklanki białego winapół średniej cebuliłyżka masłaolej- u mnie ryżowyWykonanie:Buraczki obierz (przydadzą się rękawiczki jednorazowe) i pokrój w niezbyt grube plastry. Przełóż je do miski skrop olejem i zgrilluj- na patelni grillowej, na grillu lub upiecz w piekarniku. Przypraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj ryż i smaż chwilę ciągle mieszając. Wlej wino i poczekaj aż ryż go wchłonie. Następnie wlej ok pół szklanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie cały płyn i dopiero wtedy dolej kolejną porcję. Wlewaj mniej więcej pół szklanki za każdym razem gdy ryż wszystko wchłonie. Gotuj go do momentu gdy ryż będzie miękki. Zdejmij ryż z ognia dodaj ser i wymieszaj. Przełóż ryż na talerz i rozłóż na nim buraki. Posyp odrobiną startego pecorino. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.