Wykonanie
Mam ostatnio fazę na pieczone
buraki. Pieczone ewentualnie surowe. Gotowane- absolutnie odpadają. Postanowiłam połączyć je z risotto z dodatkiem pecorino i moim zdaniem wyszło naprawdę idealne danie:)

Składniki:200 g
ryżu Arboriopół szklanki
startego sera pecorino
sólpieprzgorący
bulion- ile wchłonie
ryż4 duże
buraki1/3 szklanki
białego winapół średniej
cebuliłyżka
masłaolej- u mnie
ryżowyWykonanie:
Buraczki obierz (przydadzą się rękawiczki jednorazowe) i pokrój w niezbyt grube plastry. Przełóż je do miski
skrop olejem i zgrilluj- na patelni grillowej, na grillu lub upiecz w piekarniku. Przypraw
solą i
pieprzem.
Cebulę pokrój kostkę i zeszklij na
maśle. Dodaj
ryż i smaż chwilę ciągle mieszając. Wlej
wino i poczekaj aż
ryż go wchłonie. Następnie wlej ok pół szklanki
bulionu. Poczekaj aż
ryż wchłonie cały płyn i dopiero wtedy dolej kolejną porcję. Wlewaj mniej więcej pół szklanki za każdym razem gdy
ryż wszystko wchłonie. Gotuj go do momentu gdy
ryż będzie miękki. Zdejmij
ryż z ognia dodaj
ser i wymieszaj. Przełóż
ryż na talerz i rozłóż na nim
buraki. Posyp odrobiną startego pecorino. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.