Wykonanie
W końcu doczekaliśmy się śniegu! Orły na śniegu, przemoczone rękawiczki i czapki...tak za tym własnie tęskniłam. Oczywiście wiąże się to z odśnieżaniem samochodu ale to cena jaką trzeba zapłacić za białe szaleństwo. W końcu zawsze są plusy i minusy.Ostatnio zachciało mi się naleśników w wersji wytrawnej. Upiekłam ich tyle, że zostało na dwa dni. Najpierw zjedliśmy je zwyczajnie zwinięte tradycyjnie. Ale drugiego dnia po nafaszerowaniu, ułożyłam je w formie do zapiekania, zalałam beszamelem i hop do piekarnika. I to okazało się dobrym pomysłem.
Roquefort jest
serem o dość specyficznym smaku i nie każdy jest w stanie się do niego przekonać. Dlatego użyjcie ulubionego
pleśniowego sera.

Składniki: na ciasto naleśnikowe:2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mleka2
jajkasólwoda gazowana (szklanka)Farsz:200 g
sera roquefort (lub innego pleśniowego)2 średnie
cukinie1 mała
marchewkasólpieprzszczypta
chiliolej do smażenia (u mnie z pestek
winogron)Jeśli zdecydujesz się na zapieczenie z sosem:
sos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiok 1,5 szklanki (do dwóch)
mlekasólpieprzWykonanie:Składniki na ciasto naleśnikowe (bez
wody) wymieszaj aż będzie gładkie.
Wodę dolewaj stopniowo sprawdzając czy ciasto ma właściwą konsystencję (nie powinno być zbyt gęste bo będzie trudno smażyć naleśniki) Usmaż naleśniki.
Cukinię i
marchewkę zetrzyj na tarce i podsmaż na
oleju. Dodaj do niej pokrojony w kawałki
ser i poczekaj aż się rozpuści. Przypraw
solą.
chili i
pieprzem. Faszeruj naleśniki i podawaj natychmiast po przygotowaniu.Opcjonalnie:Zrób beszamel. W rondlu rozpuść
masło, dodaj do niego
mąkę i energicznie mieszaj. Stopniowo dolewaj
mleko i mieszaj tak aby nie zrobiły się grudki i masa była gładka. Przypraw
solą i
pieprzem. Faszeruj naleśniki i zwijaj je w rulon. Ułóż je w formie do zapiekania i polej
sosem beszamelowym. Opcjonalnie posyp
serem. Zapiekaj ok 25 min.Smacznego!