Wykonanie
Dzisiaj odbyła się u nas prawdziwa bitwa. O gofry. Kto będzie szybszy, kto zje więcej. Lubimy gofry.. Mnie kojarzą się z wakacjami kiedy byłam dzieckiem. Uwielbiałam to wybieranie spośród długiej listy słodkich dodatków. Chyba dlatego darzę je takim sentymentem. Przypominają mi beztroskę, polskie morze i wakacje. A odkąd stałam się szczęśliwą posiadaczką ślicznej malutkiej gofrownicy sama sobie
mogę fundować taką małą przyjemność. Zrobiłam już wiele wersji. Ale nigdy żadna nie mogła doczekać zdjęcia. Jakieś małe krasnoludki podkradały się do kuchni i gofry znikały. Ze słodkich wersji lubię najbardziej takie z
ciasta drożdżowego a jeśli chodzi o wytrawną to wybieram z
serem pleśniowym (które polewam
syropem klonowym i jestem w raju). Wersja dzisiejsza jest najprostsza ale jednocześnie bardzo smaczna. Nie trzeba czekać aż ciasto odpocznie a składniki są zawsze pod ręką. Gofry są chrupiące na zewnątrz ale miękkie w środku. Niewiele pracy a radość i dorosłego i dziecka- niesamowita. Z ulubionymi dodatkami są rewelacyjne.Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mleka2
jajka2 łyżki
cukruszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju o neutralnym smaku i zapachuopcjonalnie:
śmietana kremówka,
owoce,
cukier puder,
miód,
dżem itp.Wykonanie:
Białka oddziel od
żółtek. Ubij
białka na sztywna pianę. W misce wymieszaj
mąkę,
mleko,
żółtka,
sól,
cukier,
proszek do pieczenia i
olej. Masa musi być jednolita. Delikatnie wmieszaj pianę z
białek. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry aż będą rumiane. Ubij kremówkę i za pomocą szprycy udekoruj nią gofry. Dodaj
owoce lub inne ulubione dodatki.Smacznego!