Wykonanie
U mnie nadal ciągła bieganina. Ale lubię ten ruch. A w wolnych chwilach zajmuję się namiętnie masową już produkcją kanapek dla znajomych:) Uwielbiam gdy wpadają bo wtedy
mogę pokombinować i podzielić się tym co wymyśliłam. Ale ostatnio bardzo często słyszę "A zrobisz tę kanapkę z karmelizowanym porem?" (chodzi o tą kanapkę i ostatnio usłyszałam, że krążą już o niej legendy:D). Wiem, że im też sprawia to radochę. A takie spotkania mogą być bardzo inspirujące! Podczas ostatniego, nie pamiętam ile zrobiłam kanapek ale bawiliśmy się przy tym całkiem niezłe,
Basia przypomniała mi o tym że istnieje pesto
pietruszkowe! No przecież! Tyle
razy planowałam je zrobić i nie było okazji. Czas najwyższy nadrobić. To świetna alternatywa dla pesto z
bazylii lub
rukoli. Moje
serce zdecydowanie należy do pesto z
rukoli ale to z
pietruszki też jest bardzo dobre. I gdybym nie uwielbiała
rukoli to pewnie pesto
pietruszkowe zajęłoby pierwsze miejsce.

Składniki:ok 100 g
makaronu spaghetti na osobępęczek
pietruszkigarść pestek
słonecznika (łuskane)3 ząbki
czosnkusólpieprzoliwaodrobina
soku z cytryny (ok łyżka)
cheddar- opcjonalnieWykonanie:
Makaron ugotuj al dente (nie dolewaj
oliwy do gotowania
makaronu).
Pietruszkę umyj i pozbaw łodyg. Zmiksuj ją z
czosnkiem i
pestkami słonecznika. Dodaj tyle
oliwy aby masa dobrze się zmiksowała. Dodaj
sok z cytryny,
sól i
pieprz. Możesz dodać odrobinę
chili. Posyp
cheddarem.Smacznego!