Wykonanie
Pierwsza rzecz jaką zjedliśmy w Maroku?
Chleb z
oliwą i
oliwkami z harrisą . Niby zwyczajnie
chleb..ale..zjedliśmy go w sekundę. Przemiły pan który obsługiwał naszą czwórkę, uśmiechnął się tylko
spod zabawnego wąsika i przyniósł dokładkę. Też zniknęła. Pewnie pomyślał, że jesteśmy bardzo głodni (i zapychamy się
chlebem). Byliśmy..ale to nie miało nic do rzeczy. Bo podczas całej wyprawy zjedliśmy mnóstwo pysznych rzeczy ale to
chleb był zawsze czymś co znikało natychmiast. Był po prostu pyszny. Uzależniająco sięgało się po kolejny kawałek.. Prosto a zupełnie niesamowicie.

Składniki:1 i 1/4 kubka* ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży (lub opakowanie 7g suchych)łyżka płynnego
miodu1/2 łyżeczki
soli2
kubki mąki pszennej1 i 1/2 kubka
mąki razowej1/4 kubka
oliwy z oliwekłyżka
sezamu*kubek= 250 mlWykonanie:W misce wymieszaj pół kubka ciepłej
wody,
drożdże,
miód i
sól. Odstaw na kilka minut aż zacznie bąbelkować. Do dużej miski przesiej dwa rodzaje
mąki (wsyp także łuski z
mąki razowej). Dodaj zaczyn,
oliwę i resztę ciepłej
wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Podziel ciasto na pół uformuj dwa okrągłe "bochenki" ułóż na blaszce, przykryj czystą ściereczką i pozostaw na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj
chlebki oliwą i posyp
sezamem. Piekarnik rozgrzej do temp.200 stopni i piecz
chleby przez ok 15-20 minut do momentu aż będą rumiane.Smacznego!