ßßß
Składniki:1 i 1/4 kubka* ciepłej wody25 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7g suchych)łyżka płynnego miodu1/2 łyżeczki soli2 kubki mąki pszennej1 i 1/2 kubka mąki razowej1/4 kubka oliwy z oliwekłyżka sezamu*kubek= 250 mlWykonanie:W misce wymieszaj pół kubka ciepłej wody, drożdże, miód i sól. Odstaw na kilka minut aż zacznie bąbelkować. Do dużej miski przesiej dwa rodzaje mąki (wsyp także łuski z mąki razowej). Dodaj zaczyn, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Podziel ciasto na pół uformuj dwa okrągłe "bochenki" ułóż na blaszce, przykryj czystą ściereczką i pozostaw na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj chlebki oliwą i posyp sezamem. Piekarnik rozgrzej do temp.200 stopni i piecz chleby przez ok 15-20 minut do momentu aż będą rumiane.Smacznego!