Wykonanie
Ostatnio w sklepie wpadło mi w ręce pesto
pomidorowe.. Pomyślałam, że podobny "wynalazek"
mogę zrobić w domu po swojemu. Nie miałam pewności tylko czy to będzie mi smakować:) W końcu bezgranicznie kocham pesto z
rukoli nie wyobrażam sobie żeby jakiekolwiek inne zajęło to miejsce. Ale..muszę przyznać, że
pomidorowe też nieźle smakuje. Dodałam do pasty
płatki migdałowe i
orzechy nerkowca ale nie jest to konieczne. Można użyć tylko pestek
słonecznika. Pesto będzie pasowało zarówno do
makaronu jak i innych dań w których zielone pesto się sprawdza. U mnie od razu wylądowało na kanapce. A właściwie na dwóch. Przepysznie i szybko:)

Składniki:4 łyżki pestek
słonecznika (lub więcej jeśli nie używacie
migdałów i
nerkowców)2 łyżki
płatków migdałowych (można pominąć)łyżka
orzechów nerkowca (można pominąć)ok 2 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu)2 ząbki
czosnkułyżeczka suszonej
bazyliisólpieprzoliwaWykonanie:Wszystkie składniki wrzuć do miksera i zmiksuj. Dolej tyle
oliwy aby masa dobrze się miksowała. Gdy będzie osiadać na ściankach dodaj jej więcej. Przypraw do smaku i dodawaj do wszystkiego:)Smacznego!