Wykonanie

Tak mi dzisiaj zapachniało
bazylią, że na obiad
makaron z pesto
bazyliowym. Pyszny i aromatyczny. Bardzo lubię pesto, chociaż jego wspaniały smak odkryłam niedawno. Możemy go używać w naszej kuchni na wiele sposobów, do
makaronu, do sałatki, i jako pasta na kanapki zamiast
masła. Pychota :-)Przepis na pesto mam od qchenne-inspiracje . Mój dzisiejszy obiad jest w barwach zielonych, moich ulubionych zresztą. A jak wiadomo to co zielone jest bardzo zdrowe, ponieważ zielone warzywa zawierają chlorofil, który jest bardzo cenny dla naszego organizmu.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- opakowanie
makaronu- u mnie tagliatelle- pęczek
bazylii- 1 ząbek
czosnku- 100 ml
oleju rzepakowego (lub
oliwy)- 75 g
płatków migdałowych- szczypta
soli- szczypta
pieprzuWykonanie:W pojemnika wrzucamy
płatki migdałowe i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy ząbek
czosnku, listki
bazylii,
oliwę,
sól i
pieprz i miksujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i mieszamy z pesto.Przekładamy na talerze i dekorujemy listkami
bazylii.Smacznego :-)


