ßßß
Tak mi dzisiaj zapachniało bazylią, że na obiad makaron z pesto bazyliowym. Pyszny i aromatyczny. Bardzo lubię pesto, chociaż jego wspaniały smak odkryłam niedawno. Możemy go używać w naszej kuchni na wiele sposobów, do makaronu, do sałatki, i jako pasta na kanapki zamiast masła. Pychota :-)Przepis na pesto mam od qchenne-inspiracje . Mój dzisiejszy obiad jest w barwach zielonych, moich ulubionych zresztą. A jak wiadomo to co zielone jest bardzo zdrowe, ponieważ zielone warzywa zawierają chlorofil, który jest bardzo cenny dla naszego organizmu.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- opakowanie makaronu- u mnie tagliatelle- pęczek bazylii- 1 ząbek czosnku- 100 ml oleju rzepakowego (lub oliwy)- 75 g płatków migdałowych- szczypta soli- szczypta pieprzuWykonanie:W pojemnika wrzucamy płatki migdałowe i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy ząbek czosnku, listki bazylii, oliwę, sól i pieprz i miksujemy na gładką masę.Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i mieszamy z pesto.Przekładamy na talerze i dekorujemy listkami bazylii.Smacznego :-)

