Wykonanie
Wyobraź sobie sytuację..Wracasz do domu, głód i zmęczenie dają o sobie znać. Nie masz ochoty na spędzeniu w kuchni ani minuty dłużej niż jest to konieczne. Więc po ok 15 minutach stawiasz na
stole pyszny obiad. Niemożliwe? Pewnie, że możliwe.
Makaron i
tuńczyka w puszce zawsze warto
mieć pod ręką. Problem może stanowić
rukola ale jeśli jej nie masz zaopatrz się w
mrożony szpinak, wykorzystaj go do tego przepisu i po problemie.
Rukola nadaje trochę niecodzienny smak ale w ostateczności może być
szpinak. Zrobienie tego dania zajmuje tyle czasu ile gotuje się
makaron. Uwielbiam błyskawiczne przepisy.

Składniki:ok 100 g
makaronu penne na osobę1 puszka
tuńczyka w kawałkachduża
cebulagarść
rukoli1-2 ząbki
czosnkusólpieprzolej do smażenia (użyłam
oleju z pestek
winogron)Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente.W czasie gotowania się
makaronu pokrój
cebulę w półtalarki i podsmaż na
oliwie. Gdy będzie już szklista dodaj
tuńczyka,
czosnek i delikatnie wymieszaj (jeżeli używasz
szpinaku dodaj go na tym etapie). Przypraw do smaku. Gdy
makaron się ugotuje wrzuć go do
cebuli i wymieszaj. Przełóż na talerz posyp
rukolą i
skrop odrobiną
oliwy np. czosnkowej lub z dodatkiem
chilli.Smacznego!