Wykonanie
Mój Mikołaj w tym roku okazał się niesamowity. Dostałam coś czego nawet się nie spodziewałam. A mianowicie urządzenie do smażenia naleśników. Nie może być nic lepszego dla kogoś kto ma obsesję na ich punkcie i robi je 3-4
razy w tygodniu... Jestem bardzo, bardzo zadowolona. Ale żeby nie było, że to tak prezent tylko dla mnie na pierwszy ogień poszły naleśniki z nutellą bo mój Mikołaj takie lubi najbardziej. Pomyślałam, że trochę je udoskonalę. I
powiem jedno. To kompletna rozpusta kulinarna! I jak na każdą rozpustę przystało niesamowita i absolutnie przyjemna. Zapomnijcie o kaloriach, dietach i ograniczeniach...Musicie spróbować tych naleśników!

Składniki:250 g
mąki0,5 l
mlekałyżka
cukruszczypta
soli4
jajka50 g
masłaNadzienie:nutella - wg gustu1-2 kieliszki (wg gustu)
likieru irlandzkiego Carolans (może być Baileys,
rum,
likier kawowy lub
czekoladowy)pół szklanki
migdałów w płatkach30 g rozpuszczonego
masłaWykonanie:
Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Do miski wrzuć składniki na ciasto naleśnikowe oprócz i wymieszaj dokładnie alby uzyskać płynne ciasto. Najlepiej użyć miksera ale ja zrobiłam to ręcznie. Wlej roztopione
masło i wymieszaj. Odstaw na ok 30 minut. Przed pieczeniem znowu je przemieszaj i jeśli jest zbyt gęste dodaj trochę
mleka. Usmaż naleśniki. Nutelle i
likier wymieszaj w miseczce dodaj pokruszone
migdały i jeszcze raz wymieszaj. Każdy naleśnik posmaruj nadzieniem i złóż w trójkąt i układaj je w formie do zapiekania jeden na drugim. Posyp odrobiną
migdałów i polej rozpuszczonym
masłem. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez ok 20 minut (trzeba obserwować).Smacznego!