Wykonanie
Te ciasta piecze się w Norwegii i Szwecji w czasie świąt Bożego Narodzenia. Z zasady są pikantne ale taki już ich urok. Trochę nietypowe bo dość mocno wyczuwalny jest
pieprz, ale to nie powód żeby się do nich uprzedzać. Pachną bardzo świątecznie:) To ciekawa alternatywa dla naszych poczciwych pierników. Plusem jest to, że nie muszą długo leżakować a ich zrobienie zajmuje chwilę...co bardzo ułatwia życie. Zwłaszcza w szale świątecznych przygotowań:)

Składniki:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernikapół łyżeczki mielonego
imbirupół łyżeczki
solikostka
masła2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1/3 szklanki posiekanych
migdałów1/3 szklanki
syropu klonowego (w oryginale kukurydzianego)skórka otarta z 1
cytrynyWykonanie:
Masło roztop na małym ogniu razem z
cukrem i
syropem klonowym. Odstaw do wystudzenia. W misce połącz wszystkie sypkie składniki oraz dodaj
skórkę cytrynową. Wlej
masło i wymieszaj. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsyp je
mąką. Następnie rozwałkuj i wykrawaj foremkami
ciasteczka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piecz ok 10 minut w temp. 190 stopni aż
ciasteczka się przyrumienią.Smacznego!