ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe bułeczki scones

Ekspresowe bułeczki scones

nazwa

Wykonanie

To typowe angielskie bułeczki zjadane z masłem, dżemem i śmietaną do popołudniowej five o'clock:) Lub z kawą na śniadanie. Są bardzo kruche i w wersji klasycznej pełne rodzynek:) Jednak ja potraktowałam jej bardziej wytrawnie i dodałam do nich nieco żółtego sera. I również okazały się znakomite. Zjedliśmy je z pastą serową liptauer. Nienajlepiej znoszą długie leżakowanie bo szybko stają się twarde. Dlatego żeby dłużej pozostały miękkie przechowuj je przykryte czystą ściereczką.
Składniki:
450 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g masła
ok 300 ml mleka
Dodatki:
Wersja klasyczna: 120 g rodzynek
2 łyżki cukru
Wersja wytrawna: 90 g startego cheddara (lub innego sera)
szczypta chili
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Mąkę przesiej do miski wsyp proszek i dodaj masło pokrojone w kostkę. Palcami rozgniataj masło aż zacznie powstawać grudkowate ciasto. Wtedy wlej ok 200 ml mleka i wymieszaj. Jeśli okaże się to konieczne dodaj więcej mleka. Musi powstać zwarte ciasto które pozwoli się wałkować. Dodaj składniki z wybranej przez siebie wersji i wymieszaj. Przełóż ciasto na oprószony mąka blat i wyrabiaj przez chwilę (nie długo bo bułki będą twarde). Rozwałkuj je na ok 2 cm grubości. Użyłam kubka do wycinania bułek ale może być także np. szklanka. Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy. Piecz przez ok 15-20 min. do zrumienienia uważając żeby się nie spiekły!
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/11/ekspresowe-bueczki-scones.html