Wykonanie
Przepis wygrzebałam w książce "Słodki świat Ewy Wachowicz". Trochę przy nim majstrowałam bo w oryginale było 300 g
smalcu (nie byłam w stanie zaryzykować i go dodać) i cztery warstwy ciasta (zrobiłam dwie). Ogólnie nie lubię ciast przekładanych. Dużo z nimi zachodu. A do tego kojarzą mi się jakoś tak...staroświecko..Niby nic w tym złego ale każdy ma jakieś kulinarne fobie:) Ciasto jest kwaskowate dzięki czarnym
porzeczkom ale słodkawa masa z
kaszy manny równoważy smak. I masy smakowały mi najbardziej. To co mi nie bardzo pasowało to te warstwy ciasta. Nie przeżyłabym chyba czterech... Masa była przytłoczona nawet przez dwie. I to zapewne przez moją niechęć do ciast przekładanych ale według mnie nawet górna warstwa jest niepotrzebna.
Wrócę do tego przepisu...i zrobię z połowy składników tylko warstwę dolną a zamiast
dżemu dodam po prostu rozmrożone
porzeczki...

Składniki:Na ciasto:500 g
mąki pszennej200 g
miodu150 g miękkiego
masła2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa z
kaszy manny:3 szklanki
mleka4 łyżki
cukru6-7 łyżek
kaszy manny100 g
masłaopcjonalnie: kilka kropel
aromatu waniliowegoMasa porzeczkowa*:300 g
porzeczek (mogą być mrożone)2-3 łyżki
cukru pudru (można pominąć)*można użyć
dżemu porzeczkowegoWykonanie:Składniki na ciasto wymieszaj w misce. Wyrób rękami przez chwilę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na wielkość blaszki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż placki nabiorą złotego koloru. Trwa to bardzo krótko więc nie wolno spuszczać ich z oka:) Odstaw do wystudzenia.W tym czasie ugotuj
mleko wsyp
cukier i powoli
kaszę manną. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodaj więcej
kaszy. Wlej odrobinę
aromatu waniliowego.
Masło utrzyj mikserem i gdy
kasza przestygnie dodaj ją do niego partiami. Dobrze zmiksuj.
Porzeczki rozmroź i wrzuć do garnka. Wsyp
cukier i gotuj aż
owoce się rozpadną i masa zgęstnieje.Na wystudzony placek wyłóż całą
kaszę posmaruj masą
porzeczkową i przykryj kolejnym plackiem. Posyp obficie
cukrem pudrem.Smacznego!