ßßß
Składniki:Na ciasto:500 g mąki pszennej200 g miodu150 g miękkiego masła2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa z kaszy manny:3 szklanki mleka4 łyżki cukru6-7 łyżek kaszy manny100 g masłaopcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowegoMasa porzeczkowa*:300 g porzeczek (mogą być mrożone)2-3 łyżki cukru pudru (można pominąć)*można użyć dżemu porzeczkowegoWykonanie:Składniki na ciasto wymieszaj w misce. Wyrób rękami przez chwilę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na wielkość blaszki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż placki nabiorą złotego koloru. Trwa to bardzo krótko więc nie wolno spuszczać ich z oka:) Odstaw do wystudzenia.W tym czasie ugotuj mleko wsyp cukier i powoli kaszę manną. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodaj więcej kaszy. Wlej odrobinę aromatu waniliowego. Masło utrzyj mikserem i gdy kasza przestygnie dodaj ją do niego partiami. Dobrze zmiksuj.Porzeczki rozmroź i wrzuć do garnka. Wsyp cukier i gotuj aż owoce się rozpadną i masa zgęstnieje.Na wystudzony placek wyłóż całą kaszę posmaruj masą porzeczkową i przykryj kolejnym plackiem. Posyp obficie cukrem pudrem.Smacznego!