Wykonanie

Składniki:Ciasto:
jaja 2
cukier ½ szklanki
mąka pszenna 0,5 kg
soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
miód 2 łyżki
masło roślinne 5 dag
aromat waniliowyKrem:
mleko 0,5 l
kasza manna 3 czubate łyżki
cukier puder 1 szklanka
masło roślinne ¾ kostki
aromat waniliowy lub
śmietankowyPolewa:
czekolada gorzka 150 g
masło 2 łyżki
mleko 10 łyżekWykonanie:Przygotowanie ciasta:
Jaja utrzeć z
cukrem.
Masło rozpuścić razem z
miodem, przestudzić dodać do
jajek. Następnie połączyć z
mąką i
sodą. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części (do blaszki o wymiarach 21x25 cm). Porcję ciasta równo rozłożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 2 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.Przygotowanie kremu: Na gotujące się
mleko wsypywać
kaszę. Zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić. Masa musi być bardzo gęsta.
Masło utrzeć z
cukrem do białości, dodawać po łyżce
kaszy, wciąż ucierając. Na końcu dodać aromat.Przygotowanie polewy: kostki
czekolady rozpuścić w
wodnej kąpieli, dodać
masło i
śmietankę, dokładnie wymieszać.Placek
miodowy ułożyć na tacy. Rozsmarować na nim 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem itd. Ostatni placek polać
czekoladą i można udekorować.