ßßß
Składniki:2 średnie ogórkipęczek rzodkieweklitr maślanki2 ząbki czosnkułyżka pokrojonego koperkułyżka pokrojonego szczypiorku2 jajka (w zależności od liczby osób)sólpieprz3-4 ugotowane ziemniakimała cebulaWykonanie:Ogórki i rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jajka ugotuj i pokrój na ćwiartki. Maślankę wlej do garnka. Dodaj do niej ogórki i rzodkiewki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do maślanki. Posyp szczypiorkiem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Schładzaj do momentu podania minimum przez godzinę.Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na wolnym ogniu żeby się nie przypaliła. Dodaj ugotowane ziemniaki i przypiekaj aż staną się rumiane.Przed podaniem chłodnika na talerzu wyłóż jajko i ziemniaki. Zalej chłodnikiem.Smacznego!