Wykonanie
To już chyba będzie stałym elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z
ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to polecam, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej
galaretki agrestowej.


Składniki :
Biszkopt :* 3
jajka* szklanka
mąki pszennej* łyżeczka
proszku do pieczenia* 3/4 szklanki
cukruPrzygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając
cukier, wsypać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.Masa budyniowa :* 900ml soku przecierowego zielonego* 3 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru* dodatkowo duże opakowanie
ciastek typu delicje - około 30 sztukPrzygotowanie :
Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast
mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony
biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić.Masa śmietanowa :* 2 kremówki po 200ml* 2 łyżeczki
żelatyny* dodatkowo : 2
galaretki agrestowe

Przygotowanie :
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną
żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić.
Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę.