Wykonanie
W tym cieście nie tylko nazwa, ale i sam smak jest zaskakujący. Kiedy po raz pierwszy upiekłam to ciasto, osoby konsumujące za nic w świecie nie mogły zgadnąć jakie składniki kryje w sobie zielona masa. Do tego ciasta możecie wykorzystać inny kolor soku i
galaretki, ale wtedy...wtedy z pewnością nie będzie to już
shrek ;)
Składniki
Biszkopt:4
jajka3/4
mąki pszennej tortowej1/4
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru (szklanka 250 ml)1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniatłuszcz do formyZielona masa:900 ml zielonego soku (u mnie Pysio)3 budynie
śmietankowe (bez
cukru)1 łyżka
cukru (opcjonalnie)Dodatkowo:2 opakowania
ciastek typu delicje2
galaretki agrestowe (na wierzch)Masa z kremówki:1/2 l
śmietany kremówki 30 %2
galaretki agrestoweBiałka ubić dodając powoli
cukier. Stopniowo dodawać po jednym
żółtku i miksować na niskich obrotach. Przesiane
mąki z proszkiem delikatnie wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę i upiec w 180 stopniach przez około 30 minut do suchego patyczka. Zielona masa: Na soku ugotować budynie i ewentualnie dosłodzić. Wystudzić. Zieloną masę wyłożyć na
biszkopt. Na masę poukładać delicje. Dwie
galaretki rozpuścić w 1 szklance
wody. Wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić stopniowo dolewając
galaretki. Ubitą kremówkę ułożyć na delicjach. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Pozostałe dwie
galaretki rozpuścić w 500 ml
wody i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do zastygnięcia. Smacznego!