Wykonanie
Przepis na jell-O cookies czekał na swoją kolej już od dawna.
Ciasteczka zachwycają kolorem i słodko-kwaśnym smakiem. Z pewnością znajdą wielbicieli w miłośnikach kwaśnych żelek :) Smakują bardzo podobnie za sprawą kwaskowatej otoczki galaretkowej. Moje
ciasteczka były dwukolorowe, ale o jednym smaku ze względu na jedną
galaretkę w posiadaniu. Aby kolor był bardziej intensywny, użyłam
barwników spożywczych. Dobrym pomysłem jest dodanie
galaretki o jednym smaku do środka i obtoczenie
ciasteczka w
galaretce innego smaku. Możliwości jest mnóstwo! Przepis znalazłam na stronie .

Składniki (połowa procji - wychodzi ok. 20
ciasteczek):- 3/4 szklanki miękkiego
masła,- niecałe 2 szklanki
mąki pszennej,- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1/2 szklanki
cukru,- 1
jajko,- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,- 1
galaretka agrestowa (można użyć innego smaku lub więcej niż jednego),- dodatkowo:
barwniki spożywcze w proszku (można pominąć).
Masło miksujemy z
cukrem i ekstraktem, dodajemy
jajko, a następnie powoli przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy (do połączenia składników). Jeśli chcemy wykorzystać jedną
galaretkę do środka ciasta - dodajemy 4 łyżki
galaretki, jeśli więcej - dzielimy ciasto na tyle części, ile mamy smaków. Ja miałam jedną
galaretkę, więc dodałam 4 łyżki do ciasta, następnie podzieliłam je na pół i do każdej z nich dodałam inny
barwnik spożywczy (zielony i czerwony). Z każdej części tworzymy małe kuleczki (ok. 2 cm), a następnie obtaczamy w pozostałej
galaretce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy za pomocą szklanki lub kieliszka. Gotowe
ciasteczka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut (najlepiej z termoobiegiem). Studzimy na kratce. Smacznego!