Wykonanie
Dziś
ciastka z wróżbą :) Świetny pomysł na imprezę lub po prostu by zrobić rodzinie i przyjaciołom trochę radości z odczytywania wróżb.
Ciastka są smaczne, kruche,
waniliowe. Obawiałam się czy kartka nie zostanie na stałe przylepiona do
ciastka, ale na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne. Przepis pochodzi z książki "Cooking The Chinese Way" Ling Yu. Generalnie spotkałam się z 2 sposobami wykonywania tych
ciastek i ten był zdecydowanie prostszy i mniej pracochłonny. Co prawda trochę za grubo rozwałkowałam ciasto, przez co w środku nie została wolna przestrzeń, ale i tak były super :) Polecam!Chińskie
ciasteczka szczęścia (ilość w zależności od średnicy, u mnie ok.30)125 g
miękkiej margaryny1/4 szklanki
cukru1 małe
jajko1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1,5 szklanki
mąki pszennej (dałam nieco więcej)0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
Przygotować wróżby na papierze o wymiarach 4x1cm.Połączyć
margarynę,
cukier,
jajko i
wanilię - zmiksować do gładkości. Dodać
mąkę i proszek. Wyrobić. Ciasto nie powinno być lepiące, powinno dać się swobodnie rozwałkować i wykrawać, więc dałam nieco więcej
mąki.Stolnicę obsypać lekko
mąką. Rozwałkować cienko ciasto. Wykrawać krążki szklanką lub literatką (u mnie średnica 5,5cm). Wróżbę układamy na środku koła. Składamy
ciastko na pół i zlepiamy końcówkę. Następnie
ciastko składamy jeszcze raz na pół: środek
ciastka przykładamy do krawędzi szklanki przyciskając krawędzie
ciastka do szkła w ten sposób:
Ciastka pieczemy ok. 10 minut w 180°C. Ja włożyłam
ciastka do foremek od muffinek, ponieważ obawiałam się że stracą kształt, lecz jeśli zastosujemy odpowiednią ilość
mąki, nie powinno się to przytrafić.Część
ciastem możemy zrobić z wróżbą, a pozostałe wyciąć foremkami i upiec :)Przepis dodaję do akcji "z widelcem po Azji"