Wykonanie
Ja pizzy nie lubię! Uwielbiam po prostu. Wiadomo, że domowa będzie najlepsza, bo z wiadomych składników wybranych przez nas. A skoro nadal trwa sezon na
szparagi to dzisiaj zapieczemy je właśnie na pizzy.Ktoś jeszcze jej nie lubi tak jak ja ? :)
Składniki :Ciasto :* 2 szklanki
mąki - u mnie
mąka do pizzy* centymetrowy pasek
drożdży* pół szklanki ciepłej
wody* szczypta
soli* szczypta
cukru* łyżka
oliwy z oliwekSos :* szklanka
śmietany 12 %* pół szklanki
jogurtu naturalnego* 2 ząbki
czosnku*
sól ,
pieprz* ulubione
ziołaPrzygotowanie :
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać ciepłą
wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do
mąki ze szczyptą
soli oraz
oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Składniki sosu zmiksować. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem. Ułożyć
szparagi, ja miałam zielone, to tylko sparzyłam wrzątkiem. Dodać pokrojoną w trójkąty
szynkę, oraz plasterki
sera. Piec 20 minut w 200 stopniach. Pizzę podawać ciepłą.