Wykonanie
Kolejny baranek ma urodziny. Po mamie przyszła kolej na S, niestety nie mam zgody na publikację Jego zdjęcia, więc będą tylko życzenia. Z tej okazji przygotowałam coś co wiedziałam, że podbije Jego
serce czyli
gorzka czekolada, którą lubi. I tak powstał lekko gorzki i kwaśny od
truskawek tort. Myślę, że podbije
serce każdego, kto uwielbia dobrą
czekoladę gorzką. My się już poczęstowaliśmy i wiem, że smakuje!Sto lat!!!





Składniki :*
biszkopt z tego przepisu* 2 kremówki* łyżka
cukru pudru* fix do
śmietany*
serek mascarpone*
cukier waniliowy* 2 tabliczki dobrej jakościowo
gorzkiej czekolady* 3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold* łyżka wrzątku* pół kg świeżych
truskawek* pół szklanki soku z
pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśnięty




Przygotowanie :Pieczemy
biszkopt, studzimy. Ja swój przekroiłam na pół, bo chciałam niższy torcik. Każdy blat dobrze nasączyć
sokiem pomarańczowym. Odłożyć aż przygotujemy krem. Jedną kremówkę ubić z
fixem, łyżką
cukru pudru i łyżką
cukru waniliowego, dodawać po trochę
mascarpone i ubić na gęsty krem. Cały krem wyłożyć na połowę
biszkoptu, przykryć drugim i dobrze docisnąć. Przygotować ganasz
czekoladowy czyli posiekać obie tabliczki
czekolady na drobno, zagotować kremówkę i zalać nią
czekoladę, ubijać aż postanie gładka i lśniąca masa. Dodać
kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami
truskawek.Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako krem do przekładania
tortów. Wystarczy dobrze wystudzić i ubić ponownie na krem.