Pomysł na ten deser chodził za mną długo. Myślałam nad idealnym kremem, wyglądem i konsystencją. Wreszcie postawiłam na rozpływający się w ustach krem na bazie mascarpone i kawy, oraz na miękkie biszkopty nasączone kwaskowym sokiem z pomarańczy. Wszystko idealnie się komponuje, a czekoladowe miski robi się stosunkowo szybko i przyjemnie. Jeśli chcecie podać taki deser dzieciakom, zamiast kawy dodajcie do kremu gorzkie kakao. Zapewniam, że wyjdzie równie pysznie.Składniki (na około 8 misek):Miseczki:200 g gorzkiej czekolady (lub dowolnej, którą lubimy)Krem:250 g sera mascarpone250 ml śmietany 30%3-4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżka gorącej wodyDodatkowo:1 pomarańczaok. 16 okragłych biszkoptów2 kostki gorzkiej czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarować wnętrze silikonowych foremek. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Kiedy czekolada zastygnie i utworzy miseczkę delikatnie zdjąć silikonową foremkę, a czekoladowe miski włożyć do lodówki. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać ser mascarpone, dolać kawę i ubić na gładką masę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (lub odkroić, usunąć białą część i posiekać w drobną kostkę). Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno czekoladowych misek. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na biszkopty ułożyć krem. Ponownie ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na wierzchu dodać krem i posypać skórką z pomarańczy i startymi kostkami czekolady. Schować do lodówki. Trzymać w lodówce do czasu podania. Smacznego!