ßßß Cookit - przepis na Deser grzechu wart - czekoladowe miski nieźle nadziane

Deser grzechu wart - czekoladowe miski nieźle nadziane

nazwa

Wykonanie

Pomysł na ten deser chodził za mną długo. Myślałam nad idealnym kremem, wyglądem i konsystencją. Wreszcie postawiłam na rozpływający się w ustach krem na bazie mascarpone i kawy, oraz na miękkie biszkopty nasączone kwaskowym sokiem z pomarańczy. Wszystko idealnie się komponuje, a czekoladowe miski robi się stosunkowo szybko i przyjemnie. Jeśli chcecie podać taki deser dzieciakom, zamiast kawy dodajcie do kremu gorzkie kakao. Zapewniam, że wyjdzie równie pysznie.
Składniki (na około 8 misek):
Miseczki:
200 g gorzkiej czekolady (lub dowolnej, którą lubimy)
Krem:
250 g sera mascarpone
250 ml śmietany 30%
3-4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Dodatkowo:
1 pomarańcza
ok. 16 okragłych biszkoptów
2 kostki gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarować wnętrze silikonowych foremek. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Kiedy czekolada zastygnie i utworzy miseczkę delikatnie zdjąć silikonową foremkę, a czekoladowe miski włożyć do lodówki. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać ser mascarpone, dolać kawę i ubić na gładką masę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (lub odkroić, usunąć białą część i posiekać w drobną kostkę). Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno czekoladowych misek. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na biszkopty ułożyć krem. Ponownie ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na wierzchu dodać krem i posypać skórką z pomarańczy i startymi kostkami czekolady. Schować do lodówki. Trzymać w lodówce do czasu podania. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/11/deser-grzechu-wart-czekoladowe-miski.html