ßßß Cookit - przepis na Lekki tort a la teramisu

Lekki tort a la teramisu

nazwa

Wykonanie

spód - biszkopt
połówka pomarańczy
mały sloiczek drzemu z cytrusów
1 paczka podłużnych biszkoptow
sarek mascarpone
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
100 ml rumu + 100 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
drażetki z ciemnej czekolady do deoracji
kilka truskawek
listki mięty
Spod biszkoptowy skrapiamy obficie sokiem wciśniętym z pomaraczy . Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy cukier puder . Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce ser mascarpone . Nasączony spód smaryjemy drzemem z cytrusów. Na to nakładamy ubitą masę .
Biszkopty obcinamy tak by utworzyły kolo . Do miseczki wlewamy rum i zaparzoną kawę . Nasączamy biszkopty z obu stron i ukladamy na kremie .Pozostaly krem przekladamy do szprycy i sekorujemy biszkopty . Truskawki przekrawamy i umieszczmay na torcie . Dekorujemy kawałkami gorzkiej czekolady i listkami mięty. Schładzamy .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2016/03/lekki-tort-la-teramisu.html