ßßß
Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny prezent. W szczególności, kiedy dysponujemy eleganckimi, świątecznymi foremkami, w których możemy go upiec :-).Zapraszam!Składniki:170 g mąki pszennej150 g cukru150 g masła (roztopionego)3 jajka100 g mieszanki rodzynek, moreli, żurawiny, wiśni kandyzowanych (lub innych suszonych owoców, większe kroimy drobno)50 g mieszanki orzechów np. laskowych i migdałów2 łyżki wiśniówki (może być też inny alkohol np. rum)1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliWykonanie:Mieszankę suszonych owoców zalewamy wiśniówką, pozostawiamy na około pół godziny, co jakiś czas mieszamy.
Masło wlewamy do miski, dodajemy cukier, jajka, mieszamy dokładnie trzepaczką (lub mikserem jeśli ktoś woli). Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem,sodą, szczyptą soli, ekstrakt, dalej mieszamy.Na koniec dodajemy bakalie, dokładnie mieszamy.Foremki na mini keksy wypełniamy do połowy ciastem (max. do 3/4, ciasto bardzo rośnie) i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st.
Keks można oczywiście upiec w dużej formie, ale należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, lukrujemy lub pakujemy ozdobnie na prezent.
Smacznego!