ßßß
Dzisiaj kolejny pomysł na obiad inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem pomidorów i bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie, które musicie wypróbować!Zapraszam!Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark.Składniki:3 bakłażany (średnie)500 g dojrzałych, czerwonych pomidorów (dodatkowo opcjonalnie 2 łyżki przecieru pomidorowego)3 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki czosnku (rozdrobnione)350 g spaghetti3 łyżki posiekanej bazylii3-4 łyżki parmezanu startego na drobnych oczkachsól, pieprzolejWykonanie:Bakłażany dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki, które są nam niepotrzebne, a resztę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone bakłażany wrzucamy do durszlaka, posypujemy solą i pozostawiamy na 30 minut do odcieknięcia. Bakłażan pozbędzie się lekkiej goryczy i zmięknie.Pomidory obieramy ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem), z każdego usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek, smażymy kilka sekund, aż się zeszkli (ale nie spali), dodajemy pomidory i smażymy aż zaczną się rozpadać, około 15 minut.
Bakłażany opłukujemy pod wodą, osuszamy dokładnie i wrzucamy na rozgrzany olej (3 cm głębokości na patelni), smażymy aż będą złocistobrązowe, robimy coś w rodzaju frytek. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i dodajemy do sosu pomidorowego.Spaghetti gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy (zostaw 2 łyżki wody!), wrzucamy ponownie do garnka, razem z wodą i sosem pomidorowym, dodajemy bazylię, sól, pieprz i część sera, dokładnie mieszamy.Podajemy posypane serem.Smacznego!