ßßß
ParzybrodaSkładniki:ok. 80 dag białej kapusty25 dag ziemniaków25 dag boczku wędzonego2 czerwone cebule3 łyżki masła3 łyżki mąki600 ml bulionumajeranek, lubczyk, sól, pieprzWykonanie: Zaczynamy od kapusty - obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, myjemy i drobno szatkujemy. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i również gotujemy w osolonej wodzie, ale w oddzielnym garnku - gdybyśmy gotowali kapustę z ziemniakami, ziemniaki by się nam zwyczajnie rozgotowały :)
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż będzie zeszklona.Składniki łączymy w 1 garnku, zalewamy bulionem, doprawiamy i dusimy.W międzyczasie robimy zasmażkę z 3 łyżek masła (rozpuszczamy na patelni), dodajemy mąkę, mieszamy, podlewamy lekko wodą, mieszamy. Dodajemy ją do naszej zupy i dusimy jeszcze 20 minut, co jakiś czas mieszając.Smacznego!