Wykonanie
Cześć :)Pewnie pamiętacie jak ostatnio
pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :)Miałam główkę
kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :)

ParzybrodaSkładniki:ok. 80 dag
białej kapusty25 dag
ziemniaków25 dag
boczku wędzonego2
czerwone cebule3 łyżki
masła3 łyżki
mąki600 ml
bulionumajeranek,
lubczyk,
sól,
pieprzWykonanie: Zaczynamy od
kapusty - obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, myjemy i drobno szatkujemy. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i również gotujemy w osolonej wodzie, ale w oddzielnym garnku - gdybyśmy gotowali
kapustę z
ziemniakami,
ziemniaki by się nam zwyczajnie rozgotowały :)
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy do niego
cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż będzie zeszklona.Składniki łączymy w 1 garnku, zalewamy
bulionem, doprawiamy i dusimy.W międzyczasie robimy zasmażkę z 3 łyżek
masła (rozpuszczamy na patelni), dodajemy
mąkę, mieszamy, podlewamy lekko
wodą, mieszamy. Dodajemy ją do naszej zupy i dusimy jeszcze 20 minut, co jakiś czas mieszając.Smacznego!