ßßß Cookit - przepis na Parzybroda

Parzybroda

nazwa

Wykonanie

Cześć :)
Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...
Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :)
Miałam główkę kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :)
Parzybroda
Składniki:
ok. 80 dag białej kapusty
25 dag ziemniaków
25 dag boczku wędzonego
2 czerwone cebule
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
600 ml bulionu
majeranek, lubczyk, sól, pieprz
Wykonanie: Zaczynamy od kapusty - obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, myjemy i drobno szatkujemy. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i również gotujemy w osolonej wodzie, ale w oddzielnym garnku - gdybyśmy gotowali kapustę z ziemniakami, ziemniaki by się nam zwyczajnie rozgotowały :)
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż będzie zeszklona.
Składniki łączymy w 1 garnku, zalewamy bulionem, doprawiamy i dusimy.
W międzyczasie robimy zasmażkę z 3 łyżek masła (rozpuszczamy na patelni), dodajemy mąkę, mieszamy, podlewamy lekko wodą, mieszamy. Dodajemy ją do naszej zupy i dusimy jeszcze 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2012/11/parzybroda.html