Wykonanie
Sezon na
śliwki w pełni!


Przepis na
Śmietanowe ciasto ze
śliwkami bez miksera podpatrzyłam na blogu Szczypta
Słodyczy.Uwielbiam receptury, gdzie masę ciastową przygotowuje się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników .Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek
korzennych przypraw rewelacyjnie komponuje się ze
śliwką. A jego podstawową zaletą jest to, że znika z talerza nie wiadomo kiedy... Czary mary!? :)Składniki - odmierzane szklanką o pojemności 250ml - na kwadratową blaszkę o wymiarach 28x28cm:1 kostka
masła (200g)1/2 szkl.
mleka2
jajka3/4 szkl.
cukru1 szkl. kwaśnej
śmietany 18% - ma być gęsta2,5 szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki pasty z
wanilii - ewentualnie ekstrakt lub
olejek waniliowy1 łyżeczka
cynamonu1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu1/3 lyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej50-80dag świeżych
śliwek węgierek - ja swoich zbyt dokładnie nie ważyłam, dałam tyle ile zmieściło się wyłożonych ciasno na blaszce - wcześniej przekrojonych na pół i odpestkowanych
Masło wraz z
mlekiem rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu i następnie przestudzić. Najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, aby
soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z
ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała".W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i resztę przypraw.W dużej misce roztrzepać
jajka trzepaczką. Ciasta na
śmietanie nie lubią
jajek ubijanych mikserem tak jak jak na
biszkopt, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo zakalca.Dołożyć pastę
waniliową. Następnie dodawać stopniowo
cukier oraz
śmietanę i mieszać trzepaczką do połączenia składników. Na zmianę dodawać przesiane wcześniej razem suche składniki oraz rozpuszczone w
mleku masło. Mieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej przygotowane ciasto i wyrównać po wierzchu łyżką.Na górze ułożyć połówki
śliwek wnętrzem do góry a skórka do dołu - wcześniej umyte i odpestkowane. Jeśli
śliwki są kwaśne, można posypać je
cukrem.Wstawić do rozgrzanego do 175C piekarnika na ok 40-45 min. Stan upieczenia ciasta sprawdzać "testem patyczka". Po wyłączeniu pozostawić przez 10 minut do przestygnięcia w lekko otwartym piekarniku, a następnie wyjąć i odstawić do zupełnego ostygnięcia w blaszce.Przed konsumpcją można posypać
cukrem pudrem do smaku - ja lubię czuć kwaskowatość
śliwek, stąd ominęłam
cukier puder.



