Wykonanie
Pieczywko z
nabiałem - nietypowe podejście do
chleba!
Eksperymentowałam już kiedyś z
pieczywem z
serem feta -
Chleb pełnoziarnisty z
serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ
sera, a mianowicie
twaróg i domieszać
jogurt naturalny, jako kolejny nietypowy dodatek.Ciasto
chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką
bułkę, niż typowy
chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość, jemy go z
Panem Mężem już 3-ci dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu!
Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek:350g
mąki pszennej - u mnie akurat tortowa150g
mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna2 czubate łyżeczki
drożdży suchych (9g) - lub 20g
drożdży świeżych180g
twarogu - rozkruszyć100g
jogurtu naturalnego150g ciepłego
mleka50g roztopionego
masła - sugeruję
masło, a nie
margarynę czy
olej ze wzgl. na walory smakowe2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli - płaskie
mąka - do obsypania
chleba z wierzchu przed pieczeniem
Jeśli używa się
drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 150g ciepłego
mleka z 2 łyżeczkami
cukru i 1 łyżeczką
mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż
drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników.W przypadku wykorzystania
drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w płynie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.W dużej misce wymieszać razem obydwie
mąki,
drożdże,
sól,
cukier. Dodać składniki płynne:
mleko,
masło,
jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć
twaróg.Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto
chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .Wyrośnięte ciasto
chlebowe zbić w misce kilka
razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i obsypanej lekko
mąką. Oprószyć go z wierzchu
mąką - ja używam do tego małego sitka, by warstwa
mąki nie była zbyt gruba i pozostała równomierna. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba ponacinać na skos
ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się
chleb przy pieczeniu.Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd. - nie ma innej rady,
chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...Gotowość
chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić na metalowej kratce, by dokładnie odparował.