Wykonanie
Twarożek w roli głównej! - idealne, słodkie śniadanie

Składniki na ok. 12 placuszków - czyli porcja dla 2 osób :1 opakowanie
serka wiejskiego granulowanego (200g)2
jaja - duże, lub 5 małych4 łyżki
mąki pszennej - czubate1 łyżka
cukru - czubata1 łyżeczka
proszku do pieczenia - płaska1 mały
cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego
cukru waniliowego(wyrób własny TU)szczypta
soli
Serek wiejski odsączyć z ewentualnej
śmietany.W dużej misce ubić mikserem pianę z
białek ze szczyptą
soli - wspomaga trwałość piany . Dodać
cukier,
cukier waniliowy i dalej poubijać.Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
twarożek,
żółtka jaj i wymieszać krótko mikserem lub łyżką - naprawdę krótko mieszać, tak aby piana z
białek zbytnio nie opadła, bo wpływa ona na puszystość placuszków . Końcowa mieszanina powinna
mieć konsystencję gęstej, pulchnej papki, z widocznymi grudkami od
twarożku.Nakładać łyżką na rozgrzany
olej na patelni. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.Po zdjęciu z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Propozycja podania: z dodatkiem frużeliny z
jagód(podobny wyrób, tylko że z
truskawek TU).Jeśli ktoś miałby ochotę na alternatywną wersję placków
serowych, zapraszam na placuszki z
twarogiem [do znalezienia TU ]




