ßßß Cookit - przepis na Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem

Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem

nazwa

Wykonanie

Błękitne skarby lata!
Co tu dużo gadać! Niech potrawa przemówi sama za siebie! :)
Składniki na ok. 25 placuszków - czyli porcja dla 3 głodomorów :
2 kostki twarogu (po 200g) - chudy lub półtłusty
4 jaja - duże, lub 5 małych
5 łyżek mąki pszennej - czubate
2 łyżki cukru - płaskie
1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska
1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego(wyrób własny TU)
szczypta soli
Twaróg rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu. W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej poubijać. Dodać resztę składników i wymieszać krótko mikserem. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - nie tak płynna jak na naleśniki .
Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu na dużą ilość twarogu, placuszki lubią się przypalać.
Propozycja podania: borówki + jogurt naturalny + domowy cukier waniliowy(wyrób własny TU) = wymieszać razem i nakładać na gorące jeszcze placuszki. Jeść póki ciepłe!
Równie dobrze smakują odgrzewane w mikrofali następnego dnia - wyśmienity obiad do pracy, tym razem z konfitura jagodową jako przybraniem :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/08/placuszki-twarogowe-z-borowkowym.html