ßßß
Co tu dużo gadać! Niech potrawa przemówi sama za siebie! :)Składniki na ok. 25 placuszków - czyli porcja dla 3 głodomorów :2 kostki twarogu (po 200g) - chudy lub półtłusty4 jaja - duże, lub 5 małych5 łyżek mąki pszennej - czubate2 łyżki cukru - płaskie1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego(wyrób własny TU)szczypta soli
Twaróg rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu. W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej poubijać. Dodać resztę składników i wymieszać krótko mikserem. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - nie tak płynna jak na naleśniki .Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu na dużą ilość twarogu, placuszki lubią się przypalać.Propozycja podania: borówki + jogurt naturalny + domowy cukier waniliowy(wyrób własny TU) = wymieszać razem i nakładać na gorące jeszcze placuszki. Jeść póki ciepłe!Równie dobrze smakują odgrzewane w mikrofali następnego dnia - wyśmienity obiad do pracy, tym razem z konfitura jagodową jako przybraniem :)

