Wykonanie
Czy smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie.

Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną
rybę.

Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie " Okrasa łamie przepisy ". W odcinku 31 wybrał się " Na
ryby do Gdańska " - czyli dla mnie po sąsiedzku, jako że mieszkam w Gdyni. Zachwyciła mnie wersja
łososia na soku z
ogórków kiszonych.
Dziwne połączenie, ale smakuje wybornie!Oryginalny przepis przewiduje 4 porcje, moja modyfikacja jest 1-osobowa (Pan Mąż nie jest rybolubny...).Składniki na porcje 1-osobową:1 dzwonko
łososiaskórka i sok z 1/3
cytryny - do zamarynowania
ryby1 łyżeczka
masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta...1 ząbek
czosnku100ml soku z
kiszonych ogórków1 łyżeczka
miodu - u mnie ciemny, gryczany1 mały
ogórek kiszony1
dymka - biała część i
szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć bez)
rozmaryn - do smaku - świeży lub suszony
sól,
pieprz - do smaku
Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią
sól i
pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3
cytryny i skropić
sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły".

Na patelnię wlać
wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy
masło i
czosnek pokrojony w kosteczkę. Chwilę pogotować i dodać sok z
kiszonych ogórków oraz
miód. Kiedy
miód się rozpuści, dorzucić
ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę, białą część
dymki poszatkowaną w krążki oraz świeży, pocięty drobno
rozmaryn. Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko
łososia i smażyć ok 6-7 minut, polewając
wywarem rybę - nie trzeba wtedy przewracać
ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego
wywaru, lanego łyżką .
Rybę wyjąć na talerz.
Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, aby go zredukować do gęstszego sosu.
Łososia podawać z tak powstałym sosem i posypanego
szczypiorkiem - u mnie akurat brak, użyłam odrobinę świeżego
rozmarynu . Jako dodatek świetnie pasuje tu
kasza jęczmienna i
ogórki małosolne.

Okrasa polecał też zamianę
ogórka kiszonego i soku ze słoja od tychże
ogórków, na
ogórka małosolnego i sok z kiszenia małosolnych . Na pewno wypróbuję taką wersję wkrótce, bo przecież sezon na małosolne już powoli raczkuje.