ßßß Cookit - przepis na Łosoś na wodzie a'la Okrasa

Łosoś na wodzie a'la Okrasa

nazwa

Wykonanie

Czy smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie.
Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.
Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie " Okrasa łamie przepisy ". W odcinku 31 wybrał się " Na ryby do Gdańska " - czyli dla mnie po sąsiedzku, jako że mieszkam w Gdyni. Zachwyciła mnie wersja łososia na soku z ogórków kiszonych. Dziwne połączenie, ale smakuje wybornie!
Oryginalny przepis przewiduje 4 porcje, moja modyfikacja jest 1-osobowa (Pan Mąż nie jest rybolubny...).
Składniki na porcje 1-osobową:
1 dzwonko łososia
skórka i sok z 1/3 cytryny - do zamarynowania ryby
1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta...
1 ząbek czosnku
100ml soku z kiszonych ogórków
1 łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany
1 mały ogórek kiszony
1 dymka - biała część i szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć bez)
rozmaryn - do smaku - świeży lub suszony
sól, pieprz - do smaku
Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły".
Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek pokrojony w kosteczkę. Chwilę pogotować i dodać sok z kiszonych ogórków oraz miód. Kiedy miód się rozpuści, dorzucić ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę, białą część dymki poszatkowaną w krążki oraz świeży, pocięty drobno rozmaryn. Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko łososia i smażyć ok 6-7 minut, polewając wywarem rybę - nie trzeba wtedy przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego wywaru, lanego łyżką .
Rybę wyjąć na talerz. Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, aby go zredukować do gęstszego sosu.
Łososia podawać z tak powstałym sosem i posypanego szczypiorkiem - u mnie akurat brak, użyłam odrobinę świeżego rozmarynu . Jako dodatek świetnie pasuje tu kasza jęczmienna i ogórki małosolne.
Okrasa polecał też zamianę ogórka kiszonego i soku ze słoja od tychże ogórków, na ogórka małosolnego i sok z kiszenia małosolnych . Na pewno wypróbuję taką wersję wkrótce, bo przecież sezon na małosolne już powoli raczkuje.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/osos-na-wodzie-la-okrasa.html